top of page

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ПОВОДОМ ФОТО-КОНКУРСА „Детаљи из живота Карловачке гимназије“

Поводом значајног јубилеја наше школе, 225 година постојања и рада Карловачке гимназије, расписали смо конкурс за најбољу фотографију са темом „Детаљи из живота Карловачке гимназије“. Од учесника се очекивало да овековече детаље који су за њих најупечатљивији. Конкурс је ове године био интерног карактера – наиме на њему су могли да учествују бивши и садашњи ученици и професори Карловачке гимназије. Фотографије је послало 26 аутора, а укупно је било 75 фотографија за које се могло гласати. Три фотографије нису ушле у избор јер нису одговарале на тему. Фотографије су постављене на Фејсбук страници Реци карловачка где се могло гласати.

Пошто је ово први фото конкурс, све фотографије које су тематски одговарале, уврштене су у конкуренцију за гласање, јер смо желели да подржимо све ученике Карловачке гимназије и да прикажемо који су то детаљи који су за њих посебно значајни. Може се уочити да нису све фотографије истог квалитета – како технички, тако и по композицији. Неки од пристиглих радова се издвајају од осталих својим уметничким, али и личним печатом, посебном топлином, задовољавајући истовремено и све захтеве које добра фотографија мора да поседује. Током гласања, нисмо могли да утичемо на публику да својим гласовима издвоји баш 25 најквалитетнијих које ће се наћи на нашој виртуелној изложби – негде је преовладала подршка пријатеља и родбине, али по нашем мишљењу, сви су победници – јер су се одазвали позиву и подржали наш први фото конкурс који ће од следеће године изаћи из оквира Гимназије и надамо се, постати традиционалан. Тема ће се сваке године мењати.


Жири, у саставу: Оливера Попов, професор ликовне културе, Љиљана Малетин Војводић, професор књижевности и Савина Смедеревац, ученица и члан Тима за медијску писменост, изабрале су три фотографије које су, по њиховом мишљењу, задовољиле критеријуме постављене у конкурсу. Све три награде су равноправне. Жири се руководио атмосфером којом фотографије одишу, оригинално уоченим мотивом, лепотом детаља.

Награђене фотографије су:


Фотографија број 68 – аутор Станко Бобић – бивши ученик Карловачке гимназије.

Станко Бобић

Фотографија број 49 – аутор Маша Вујиновић – ученица Карловачке гимназије.

Маша Вујиновић


Фотографија 36 – Јелена Бобић – бивша ученица Карловачке гимназије.

Јелена Бобић


По мишљењу публике, издвојиле су се две фотографије, тако да смо решили да наградимо обе. Аутор фотографије број 1 је Јелена Валентик и аутор фотографије 42 Марчела Лоци, обе ученице треће године Карловачке гимназије.

Од 25 фотографија, које су имале највише гласова публике, направљена је прва виртуелна изложба коју можете погледати такође на сајту Реци карловачка.

Најбољи аутори добили су књигу на дар – најновији роман Драгана Великића, "Иследник", награђен овогодишњом НИН-овом наградом за књижевност.


Хвала свима на учешћу!


Сви догађаји реализивани су под покровитељством Покрајинског Министарства за спорт и омладину.

bottom of page